Enez 05 Ağustos 2022, 10:03
GENEL BİLGİ
Marmara Bölgesi’nin Trakya kesiminde, Edirne İli’ne bağlı bir ilçe olan Enez’in, kuzeyinde İpsala, doğusunda Keşan ilçeleri, batı ve güneyinde Ege Denizi, kuzeyinde de Yunanistan bulunmaktadır. Enez Meriç Irmağı’nın Ege Denizi’ne döküldüğü bir yarımadanın üzerinde yer alır.
Oldukça geniş tabanlı vadiler ve bunların etrafındaki alçak tepelerden oluşur. İlçenin doğusunda batıya doğru uzanan Işıklar Dağının uzantısı olan Koru Dağları, bu arazi ortasında yeniden yükselir ve 385 m. yüksekliğindeki Hisarlık Dağını oluşturur. İlçenin en önemli akarsuyu Türkiye ile Yunanistan arasındaki doğal sınırı oluşturan Meriç Nehri’dir. İlçe topraklarının büyük bir bölümü alüvyonlarla kaplıdır. Bu vadilerde yer yer küçük ovalar bulunmaktadır. Bu ovaların en büyüğü Yenice Ovası ile, bir bölümü Enez topraklarında bulunan İpsala Ovası’dır. Ayrıca ilçe topraklarında irili ufaklı göller bulunmaktadır. Zaman zaman bataklığa dönüşen bu göllerin başında Gala Gölü gelmektedir. Dalyan, Taşaltı, Tuzla ve Bücürmene de diğer göllerdir. Yüzölçümü 473 km2 olup, toplam nüfusu 8.356’dır.
İlçe, Akdeniz ikliminin Marmara Tipi alanındadır. Rüzgarlar, daha çok kuzey yönlerden ve orta şiddette eser. Yazlar sıcak ve epey kurak, kışlar serin ve yağışlı geçer. İlçe, yağış bakımından yarı nemlidir. Doğal bitki örtüsü kuru ormandır. Denize bakan yamaçların örtüsü maki’dir. Maki, bodur ağaçlar ve kurakçıl otlardan oluşmuştur. Bu katkılı bir makidir. Karadeniz iklimine özgü bitkilerle karışıktır. Ormanların ortadan kaldırıldığı yerlerde Bozkır oluşmuştur. Bozkır, tarla ve otlak olarak kullanılır. İlçenin üçte birini kaplar.
Bahar aylarında Enez'e gidenler, balıkçıl türü kuşların kalabalıklığı ile karşılaşıyorlar. Gerçektende temiz hava ve balık türlerinin zenginliği bölgeyi kuş cennetine çevirmesine neden oluyor. Kuğuların, flamingoların, balıkçıl kuşların göl üstündeki danslarını seyrederken otonuzun radyosunda Yunan müziği çalan istasyonları dinleyebilirsiniz.Yüzünüzü okşayan ılık meltem mevsim yaz bile olsa akşama doğru sertleşerek üşümenizde etken olabiliyor.
İstanbul'dan daha rahat bir yolculuk için özel aracınızla otoyolu kullanarak Kınalı çıkışından ayrılıp Tekirdağ üzerinden Keşan'dan Çanakkale'ye dönüp, Enez sapağından girerek 60 km. sonra Enez'e ulaşıyorsunuz. İstanbul Enez arası yaklaşık 290 km.
TARİHÇE
Enez, Kuzey Ege sahilinde Trakya'nın en önemli akarsuyu olan Meriç Nehrinin denize döküldüğü yerde günümüzden yaklaşık 7500 yıl önce küçük bir köy topluluğu biçiminde kurulmuştur. Kültürlerinden Anadolu kökenli oldukları anlaşılan bu topluluk, kendi kültürlerini yerel kültürler ile birleştirerek kendilerine özgü bir yaşam biçimini geliştirmişlerdir. Ayrıca bu topluluğun Anadolu kültürünü Balkanlara taşınmasında öncülük ettiği anlaşılmıştır.
Enez, M.Ö. 6. yüzyılın sonlarında, Pers Kralı Darius'un 513 tarihinde yaptığı İskit seferinden sonra kısa bir süre için Pers hakimiyetine girmiştir. M.Ö. 5. yüzyılda Pers Yunan savaşlarında Kserkes Çanakkale Boğazı'ndan Trakya'ya geçtikten sonra ordusu ile birlikte Enez üzerinden Yunanistan'a yürümüştür. Bu tarihe kadar bağımsız bir şehir devleti olan Enez, Salamis savaşından sonra (M.Ö.480/479) Attik-Delos Deniz Birliğine girmiş ve birliğe yıllık olarak önceleri 12 talent, M.Ö.439'da 10 ve daha sonra ise, 4 talent vergi ödemiştir. Enez'lilerin M.Ö.415 tarihlerinde bu birliğin üyesi olarak Sicilya seferine Atina'lıların yanında katıldıklarını Eski Cağ yazarlarından öğreniyoruz (Thukidides IV, 28; VI, 57). Enez, Kral Barışı ile bağımsızlığa kavuşmuş ise de, daha sonra Makedonya hakimiyetine girmiştir. Hellenistik Çağda Ptolemayos krallığının egemenliğinde kalan Enez, M.Ö.190 yılında Romalıların Trakya' yı ele geçirmeleriyle tekrar bağımsızlığına kavuşmuştur. Enez, Geç Antik Çağda küçük Rodop bölgesinin başşehri olmuştur. Orta Çağda ise, Semadirek ve Gökçe adalarını da içine alan bir prensliğin iyi korunmuş merkeziydi. Bu çağda Enez'e, Genovalı Gattelusi ve Doria aileleri 200 yıl süreyle egemen olmuştur. Enez Fatih Sultan Mehmet zamanında 1456 yılında, Has Yunus Bey tarafından denizden ve karadan kuşatılmak suretiyle zapt edilmiş ve Osmanlı topraklarına katılmıştır. Enez'in Eski Çağda erişmiş olduğu yüksek kültür ve maddi refah düzeyi M.Ö. 5. yüzyılda bastırdığı sikkeler, plastik eserler ve keramik eserlerde de görmek mümkündür Bu zenginlik ve kültür düzeyin Enez, bütün Antik Çağ boyunca koruduğunu, Geç Antik Çağda da bu seviyenin düşmediği mevcut kalıntılardan anlaşılmaktadır. Bu nedenlerden dolayı, Eski Çağda çok önemli bir liman şehri olan, aynı zamanda, İstanbul’dan başlayıp Adriyatik denizi kıyısındaki Apollonia'da son bulan "Via Egnatia" gibi askeri ve ticaret yol ile bunun bağlantıları olan yan yolların (Başaran 1999, 343-348) üzerinde bulunan Enez'de kazılar yaparak, Balkan Yarımadası, Ege Adaları ile Anadolu arasındaki askeri, kültürel ve ticari ilişkilerin aydınlatılmasına çalışılmaktadır.
EKONOMİ
Bölge halkı genellikle tarım ve ticaret ile uğraşmakta olup, merkez ve sahil köylerinde balıkçılık yapılmaktadır.
Topraklarında buğday, ayçiçeği, arpa ve susam ekilir. Az miktarda da pirinç, fasulye, nohut, şeker pancarı, elma, armut yetiştirilir ve bağcılık yapılır. Hayvancılıkta koyun ve sığır yetiştirilir. Peynir üretimi, bir tür kaşar peyniri olan kaşkaval ihraç ürünlerinin başında gelmektedir.
Hem bir liman kenti olması açısından, hem de Meriç nehri ve Gala Gölüyle çevrili olmasından adeta bir yarım ada görünümünde kalan Enez'de balıkçılık önemli gelir kaynaklarından biridir.
Deniz ile göllerin birbirine karışmasından dolayı hem tuzlu hem de tatlı su balıkçılığı gelişmiştir. Meriç Nehri'nde ve Gala Gölü'nde yakalanan yılan balıklarının müşterisi İtalyanlar. Kılçıksız ve yağlı etiyle rağbet görüyor. Enez'i dünyaya tanıtan bir başka balık ise "Üzmene Kefali". Deniz ve bataklık arasında kalan Üzmene Gölü'nde yakalanan bu kefal türünün bembeyaz eti ızgara için ideal sayılıyor. Enezliler, yıllar önce yakaladıkları ürünleri pazarlamak için balıkçılık kooperatifi kurmuşlar.
İlçe av ve deniz turizmi bakımından önemlidir.Bir yanda deniz, diğer tarafta nehir ve alüvyonların oluşturduğu göller... 4 km uzunluğundaki Altınkum sahili gerçek anlamda tertemiz bir suya sahip. Arıtma sorunu yıllar önce çözüme kavuştuğu için denize atık ulaşmıyor.
Saros Körfezi'nin büyük yerleşimlerinden biri olan Enez yaz aylarında ciddi bir yoğunluk yaşamakta nüfusu 50.000'ler seviyesine gelmektedir. Enez ekonomisine ciddi bir katkı sağlayan sahil turizmi hızla gelişmektedir.