İpsala 05 Ağustos 2022, 09:57
GENEL BİLGİ
İpsala, Marmara Bölgesi'nin Trakya kesiminde, Edirne İli'ne bağlı, yüzölçümü 753 km² olan bir ilçemizdir. Komşu ülke Yunanistan’ın kuzeydoğu bölgesinde bulunan İpsala’nın toplam yüzölçümü 65.188.489 m2, nüfusu 8751 kişidir. İpsala İlçesine bağlı 19 köy, 2 beldesi bulunmaktadır. İlçeye bağlı İlçeye bağlı belde/köy toplam nüfusları 17.877. ilçe nüfusu ve İlçeye bağlı belde ve köylerin toplam nüfusu 26.628’dir.
Kuzeybatıda Meriç, Kuzeydoğuda Uzunköprü, Doğuda ve Güneyde Keşan, Güneybatıda Enez ilçeleri ile çevrilidir. İlin Güneybatısında yer alan İpsala, alçak tepelerle engebeleşmiş, dalgalı düzlüklerden oluşan bir doğal yapı gösterir. Kuzey ve Doğu kesimlerinin 100-300 metre arasında değişen yükseltiler, Batı kesimini ise aşağı Meriç ovasının bir parçasını oluşturan İpsala Ovası kaplar.
İklim yazla kış, gece ile gündüz arasındaki sıcaklık farkları ile dikkati çeker. Karasal iklim hüküm sürer. Yağışlar kış ve bahar aylarında toplanır. Çeltik ekimi nedeniyle yazın nem oranı fazladır.
İpsala İlçesi İl Merkezi Edirne’ye 116 km uzaklıktadır. İlçenin komşu ilçelerle bağlantısı kara yoluyla olup, ilçenin bütün köyleriyle ulaşımında bir problem yoktur. İlçe merkezinden Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve Ankara’ya düzenli olarak otobüs seferleri yapılmaktadır. İpsala ilçesine Keşan ilçesinden ulaşılır. Yollar asfalt olup, ilçe merkezi ve köyler arasındaki ulaşım yıl boyu yapılmaktadır.
TARİHÇE
İlçenin bulunduğu bölge çok eski bir yerleşim bölgesidir. Bölgeye ilk gelenlerin M.Ö. 4000 yıllarında Trak kavimleri olduğu bilinmektedir.
M.Ö. XII. yüzyıla kadar (800 yıl boyunca) yeni yeni Trak boyları gelip, bölgeye ve Doğu Trakya’ya yerleşmişlerdir. Pers İmparatoru I. Daryüs (Büyük Dara), M.Ö. VI. yüzyıl sonlarında ilçe’nin bulunduğu bölgeyi imparatorluğuna eklemiştir, Traklar Pers İmparatorluğu'nun zayıflama döneminde, aralarında birleşip isyan çıkarmışlar Atlı Boy Beyi Başkanlığı'nda bir Trak Devleti kurmuşlardır. Bu kurulan Türk Trak Devletinin Başkenti Kypsala (İpsala) idi.
Başkenti Kypsala (İpsala) olan Trak boyu (Odrisler) bu bölgede yıllarca egemenlik sürmüşlerdir. Edirne ilini de başkenti Kypsala (İpsala) olan Odrisler kurmuşlardır.
I.Murat’ın kumandanlarından Evranos Bey tarafından 1356 yılında alınmış olan İpsala İlçesi’nin Osmanlı tarihinde önemli bir yeri vardır. O tarihte çayır olan bugünkü çeltik ekili sahalarda Osmanlı Ordusu’na at yetiştirilirdi. İyi cins kısrak sürüleri, azgın aygırları yanlarında bu otlar üzerinde yaz kış dolaşırdı. Binilecek çağa gelen taylar bu çayırlarda kementlerle tutulur, Edirne’ye götürülür donatılır, eğitime tabi tutulurdu. Osmanlı Ordusu’na giren İpsala tayları, Türk Akıncılarını zafer yollarına taşır dururdu. İpsala yüzyıllarca Osmanlı Süvari Ordusu’na at yetiştirilen bir kaynak olmuştur.
İpsala ilçesi önce Sofulu'ya Balkan Savaşı'ndan sonra da İbriktepe'ye bağlı nahiye idi. 1928 yılında ilçe olmuştur.
EKONOMİ
Aşağı Meriç Havzası'nın önemli bir bölümü İpsala ovasıdır. Yunanistan sınırı ile İpsala ilçe merkezinden Eneze kadar olan bölümde genellikle çeltik üretimi yapılmaktadır.
Ülke Çeltik Üretiminin yüzde otuz beşi İpsala ovasında yapılmaktadır. Ekilebilir arazi miktarı 2000 yılı verilerine göre 561 360 dekar olup bunun 159.580 dekarında sulu tarım, 401.780 dekarında ise kuru tarım yapılmaktadır.
İlçede aile ziraatinin yanı sıra tarımsal amaçlı sulama kooperatiflerinin sayılarında da artış olmaktadır. İpsala İlçesi'nde çiftçi ailelerinin işledikleri arazi toplamı 9.021 dekardır.
İlçede yetiştirilen diğer başlıca ürünler ayçiçeği, buğday, şeker pancarı, domates bunun yanı sıra fasulye, susam, mısır ve arpa ekimi de yapılmaktadır.
Keşan Ticaret ve Sanayi odasının girişimleri ile bir marka olma yolunda ilerleyen İpsala pirinci Bölgedeki sulu tarım arazilerinin arttırılması çalışmaları ile adını dünyada da söz ettirebilecek bir konuma gelecektir. Trakya’nın Gap’ı olarak adlandırılan, Hamzadere Barajı projesi 2012 yılında bittikten sonra bölgedeki sulanabilir alanların 320 bin dekar artmasını sağlanarak bu dev proje, yıllık çeltik üretimini 2 ye katlayarak İpsala’yı dünya sıralamasında ilk sıralara taşımıştır.
İpsala da bulunan gümrük, Türkiye –Yunanistan sınırında ülkemizin Avrupa’ya açılan en modern sınır kapısıdır. 2002 tarihinde Türkiye odalar borsalar birliği önderliğinde, Keşan ticaret ve sanayi odası ile birlikte Tüm Trakya oda ve borsalarının başarılı ortaklığı ile ,Yap işlet devret modeli uygulanarak yenilenmiştir.105 bin m2 'lik alanı ile transit geçiş işlemlerinin en yoğun ve en hızlı yapıldığı kapı olma özelliğini kazanan İpsala sınır Kapısı ,yılın 12 ayı bölge ekonomisini ayakta tutar.
İlçede tarıma dayalı sanayi profili ise şöyledir. Toplam 15 adet çeltik fabrikası, 1 adet un fabrikası, 2 adet yağ fabrikası, 1 adet yem fabrikası bulunmaktadır. İlçede bitkisel üretimi arttırmak için 2003 yılı içerisinde 25.000 Ton civarında tahmini kimyevi gübre kullanılmıştır. Ayrıca tarımın diğer dalı olan hayvancılık ta ilçede oldukça yaygın ve yoğun olarak yapılmaktadır. Özellikle büyükbaş hayvancılık çoğunluktadır. Hayvanların büyük bir kısmı % 95'i kültür ırkı ve ileri derecede melezleri yetiştirilmektedir. Sırasıyla süt sığırcılığı ve besicilik yapılmaktadır. Üretilen süt, özel mandıra ve firmalar tarafından toplanarak İpsala dışına götürülmekte, bunun yanında küçük mandıralar da ilçede üretim yapmaktadırlar.