Keşan 05 Ağustos 2022, 11:20
GENEL BİLGİ
Keşan’ın merkez nüfusu 64.512’dir. 5 belde ve 44 köyden oluşan ilçenin toplam nüfusu ise 83.860’dır. Bu sayı, mevsim özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermekte, özellikle yaz aylarında 500.000 kişiye ulaşmaktadır.
Keşan Marmara Bölgesi'nin Trakya bölümündedir. Yörede Akdeniz ikliminin Marmara'ya özgü iklim şekli hüküm sürer. Sonbahar ve kış ayları soğuk ve yağışlı, yaz ayları kurak geçer. Yüz ölçümü 1087 km² olan Keşan'ın denizden yüksekliği 100 metredir. En yüksek noktası ise 371 metre ile Hızırilyas (Hıdrellez) tepedir. Yıllık yağış miktarı 550-600 mm. olup, mevsimlere göre dağılımı Kış: %38, Sonbahar: %27, İlkbahar; %22 ve Yaz: %13'tür.
Keşan’ın merkez, belde ve köyler nüfusunun 77.576 olmasına karşın, sağlık hizmeti verilen nüfus sayısının bu nüfustan çok daha fazla oluşu dikkat çekmektedir. Bu sayı, mevsim özelliklerine bağlı olarak değişkenlik göstermekte, özellikle yaz aylarında 250 bine ulaşmaktadır. 1 tane 195 yataklı Devlet Hastanesi, 1 Özel Hastane (Özel Keşan Hastanesi), 13 Sağlık Ocağı, 1 Verem Savaş Dispanseri, 1 Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Merkezi, 27 tane Sağlık Evi ile 1 Sosyal Sigortalar Kurumu Dispanseri mevcuttur. Keşan’ da 27 Eczane, 16 Diş Hekimi, 2 Özel Biyokimya Laboratuvarı, 2 Özel Radyoloji Laboratuvarı bulunmaktadır. 1 diyaliz merkezi bulunmaktadır.
İlçede, 15 lise, merkezde 13, belde ve köylerde 20 olmak üzere toplam 33 ilköğretim okulu yörenin eğitim ve öğretim alanında önemli bir merkezini oluşturmaktadır.
Keşan'da ayrıca 1 halk kütüphanesi, 6 özel dershane, 4 özel sürücü kursu, Halk Eğitim Merkezi, Çıraklık Eğitim Merkezi gibi kuruluşlar da ilçe eğitim ve öğretiminin diğer önemli unsurlarıdır.
TARİHÇE
İstanbul'dan İpsala Gümrük Kapısı'na, oradan Yunanistan'a uzanan yolların kesişme noktası... Tarih boyunca çeşitli kültürlerin geçiş merkezi olan, yolağzındaki bereketli topraklar... Yeşille mavinin kucaklaştığı doğa harikası Saros Körfezi kıyıları...
Çağlar boyunca, orduların ve kültürlerin kıtadan kıtaya taşınmasında, geçiş noktası olarak rol oynayan Keşan'da, tarih öncesi dönemlere ait yaşam izlerine rastlanmıyor.
Ancak, eski çağlardaki adı 'Zorlanis' olan Keşan'da, binlerce yıl önce Lüviler ve Trak boylarının yaşadığı sanılıyor.
Keşan'da günümüze harabe olarak ulaşan en eski eserler; Mecidiye sahilindeki M.Ö. 4. yüzyıla ait yerleşme kalıntılarıyla, Yayla sahil kesimindeki kale kalıntısı ve Gökçetepe'de Ortaçağ'da inşa edilen Ceneviz kalesi. Bu eserler de arkeolojik çalışmalarla, gün ışığına çıkarılmayı bekliyor.
Keşan ilçesi M.Ö. 30. Yüzyıldan itibaren Luvi ve Traklarla başlayan bir geçmişe sahiptir. Yöre daha sonraları eski Yunan, Pers, Makedonya ve Bizans yönetimlerinde kalmış, 14. yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı hakimiyetine girmiştir.
Dünya Savaşı'nın ardından, 30 Temmuz 1920'de Yunanlılar tarafından işgal edildi. Keşan halkı, Ulusal Kurtuluş Savaşı'na katılan 'Trakya Müdafai Hukuk Cemiyeti'ne tüm güçleriyle destek verdi. İlçe, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan 'Büyük Zafer'in ardından, 19 Kasım 1922'de bağımsızlığına kavuştu.
EKONOMİ
Akdeniz ikliminin Marmara’ya özgü geçişli iklim tipi ve yağış özellikleri bölgenin tarımsal olarak gelişmesini sağlamış ve bölge ekonomisinde tarımı birinci sıraya taşımıştır. Buğday, ayçiçeği ve arpa başta olmak üzere sulu tarım olanaklarına bağlı olarak da, sebze ve meyvecilik, çeltik, şekerpancarı üretimi artmış, seracılık ve bağcılık alanında da domates, biber, kabak, patlıcan gibi sebzelerle; elma, armut, badem, erik ve şeftali gibi meyveler en çok yetiştirilen ürünler arasındadır.
Alet ve makine kullanımının yaygın olduğu bölgede tarımsal kalkınma kooperatiflerinin sayısı da yüksektir.
Keşan’da büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği ekonomide önemli yer tutar. Hayvansal yem temini ve hayvan ırkının gelişmesini sağlayan önlemlere paralel olarak geliştirilen sektörde süt üretimi özel bir yer tutar.
Yine son yıllarda hız kazanan bir başka alanda arıcılıktır. Kırsal kalkınma projesinin yürütüldüğü bölgede arıcılık yaygınlaştırılmıştır, bal üretiminde iddialı bir konuma gelinmiştir.
İlçede tarım ürünleriyle canlı hayvan ticareti alanında faaliyet gösteren Ticaret Borsası hizmet vermektedir.
Son yıllarda Bölgemizin hızla gelişmesiyle birlikte inşaat sektörü de canlanmış ve birçok konut projesi hayata geçirilmiştir. Keşan da faaliyet gösteren, yıllık 90 milyon adet üretim ile 3 adet tuğla fabrikası bulunmaktadır.
Yıllık 245 bin m3 kapasite ile üretim yapan beton üretim santrali inşaat sektörünü destekleyen önemli kuruluşlardır.
Madencilikte de bölge deki önemli sektörler arasında yer alır. Taş ocakları, Bazalt, mıcır ve kömür işletmeleri hem bölgenin ihtiyacını karşılamakta hem de ihracatları ile bölge ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Yapımına 2007 yılında Keşan Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleriyle başlanan ve temellerini Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen ile TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun attığı, 72 adet iş yeri bulunan Efes Ticaret Merkezi, iki yıl gibi kısa bir sürede bitirilmiştir.
Keşan’da cumartesi günleri kurulan Trakya’nın en büyük açık pazarı ise bölge ekonomisinin kalbinin attığı yerdir.
Keşan Ticaret ve Sanayi Odasının girişimleri ile Yunanistan’dan çok büyük kafileler Keşan pazarına alışverişe getirilir, çevre kasaba ve köylerden alışverişe gelenle birlikte Keşan pazarı adeta 50 bin kişilik bir Açık hava alışveriş merkezi haline gelir.
Keşan'ın önemini daha da arttıran bir diğer özelliği de ormanları ve Trakya topraklarının Ege denizindeki kıyısı Saros Körfezi'dir. Yüzlerce bitki çeşidi ve 40 tan fazla hayvan türü ile Koru Dağları bölgesinin oksijen deposunu oluştururken, Saros Körfezide bölge turizminin gelişmesini sağlar.