Saros Gastronomi Merkezi 15 Şubat 2024, 16:22
Projenin ana amacı; ülkemizdeki yerel değerlerin korunması, desteklenmesi ve Türk mutfağının bu değerlerle geliştirilmesi amacıyla bölgemize ait coğrafi işaretli ürünler (tescillenmiş ve başvuru sürecindekiler) ile ilgili eğitmen ve kursiyer eğitimi düzenlemektir ve bu amaç doğrultusunda projenin uygulama alanı olan Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bir adet “Gastronomi Merkezi” kazandırmaktır.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği "Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı(SOGEP)" çerçevesinde TR21/23/SOGEP-KTSO/0001 numaralı “Saros Gastronomi Merkezi” isimli proje Keşan Ticaret ve Sanayi Odası liderliğinde yürütülmektedir.
Projenin ana amacı; ülkemizdeki yerel değerlerin korunması, desteklenmesi ve Türk mutfağının bu değerlerle geliştirilmesi amacıyla bölgemize ait coğrafi işaretli ürünler (tescillenmiş ve başvuru sürecindekiler) ile ilgili eğitmen ve kursiyer eğitimi düzenlemektir ve bu amaç doğrultusunda projenin uygulama alanı olan Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne bir adet “Gastronomi Merkezi” kazandırmaktır.
Coğrafi işaretli ürünler bölge ekonomisine sağladığı katkı, standart ürün niteliği, ürünlerin geleneksel üretim metoduna uygun olarak üretilmesi gibi özelliklerinin yanında Türk mutfağının değerini korumakla kalmayıp aynı zamanda kırsal kalkınmadan turizme pek çok alanın gelişimine katkıda bulunmaktadır. Bölgemizde tescili olan, tescil aşamasında olan ve başvuru yapılması planlanan birçok ürün bulunmaktadır. Bunlar;
- İpsala Pirinci,
- Keşan Satır Et,
- Keşan Siğilli Bamyası,
- Keşan Mahmutköy Kuru Fasulyesi,
- Çeribaşı Kirazı,
- Keşan Ciğer Sarma,
- Çamlıca Bodur Elması,
- Keşan Tarhanası,
- Korudağ Balı ve Mecidiye Kavunu’dur.
Proje içerisinde “Saros Gastronomi Merkezi’nde” düzenlenecek olan coğrafi işaretli ürünler eğitimlerinde toplamda 6 kişi olmak üzere “Yiyecek-İçecek Hizmetleri Alanı” eğitmenine eğitim verilecektir. Eğitici eğitimlerinden sonra alana ilgi duyan kişilere ve 15-29 yaş arası gençlerden oluşan toplam 60 kursiyere “Saros Gastronomi Merkezi’nde” eğitim verilecektir.
Proje kapsamında “Saros Gastronomi Merkezi’nde” düzenlenecek olan coğrafi işaretli ürünler eğitimlerinde ürünlerin bölge halkı ve ülke geneli tarafından daha tanınır hale gelmesi, gelecek nesillerin coğrafi ürünlerimiz hakkında bilinçlenmesi ve Coğrafi İşaretli Ürünler alanında genç şefler yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Böylelikle sadece 15-29 yaş arası genç işsizlere istihdam sağlanmış olmayacak aynı zamanda düzenlenecek eğitimlerle coğrafi işaretli ürünlerin modern yorumlarla geleceğe taşınması sağlanacaktır.
DİĞER PROJELER
-
Saros Gastronomi Merkezi
15 Şubat 2024, 16:22 -
Gençlerle Birlikte Güvenli Geleceğe Yürüyoruz
11 Ekim 2023, 16:18 -
Alternatif Turizm Çeşitleri
31 Ağustos 2020, 10:40 -
Keşan TSO Bilgi Güvenliği Sistemleri ve Kurumsal Kapasite Gelişimi Eğitim Projesi
05 Nisan 2022, 10:53 -
Trakya Metal ve Endüstriyel Otomasyon Teknolojileri Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi Projesi
01 Şubat 2022, 10:49 -
Çapraz Trakya Bağlantısı
21 Aralık 2019, 10:46 -
Sürdürülebilir Turizm İçin Bölgesel Turizm Markası
19 Şubat 2019, 10:43 -
Yıl Boyu Üretim ve İstihdam ile Okula Giden Mutlu Çocuklar
30 Ekim 2020, 14:00 -
Keşan Ticaret ve Sanayi Odası TOBB Akreditasyon Danışmanlığı ve Stratejik Plan ve Kalite Yönetimi Eğitimleri
07 Mart 2019, 10:00